2019 Keelteoskus - Võti majandusellu

V majanduskonverents “KEELTEOSKUS- VÕTI MAJANDUSELLU” toimus 22. jaanuaril 2019. Konverents oli projekti „Võõrkeelte ainevaldkondlik lõiming Pirita Majandusgümnaasiumis ja Sisekaitseakadeemias“ finaalsündmuseks ning põhiettekandjateks olid kaheteistkümnendate klasside õpilased, kes koostöös Sisekaitseakadeemia kadettidega koostasid ja esitasid võõrkeelsed ettekanded oma valitud teemadel.

KONVERENTSI AJAKAVA

I osa

10.00 Avaettekanne Hiina Suursaatkonnalt Tallinnas

Hr Li Bo, Hiina Rahvavabariigi saatkonna kolmas sekretär, Pr Guo Sufan, saatkonna kolmas sekretär

10.30 Õpilasettekanded:

  • Taxify to the stars!

Esinejaks on Taxify operations specialist Tauri Tamm, kes räägib kuulajatele Taxify loost ja praegustest ettevõtmistest. Videos keskendutakse Taxify kasutamise näitamisele ja külalisesineja tutvustab antud firmat ning annab lühikese ülevaate nende operatsioonidest ja tegevusest.

Ettekande tegid: Kenneth Kartus, Joonatan Pärn, Lula Varik-Cauthery, Anna- Stiina Laidna (PMG) ja Hanna-Liisa Aasmaa, Kevin Maranik (SKA). Külalisesineja: Tauri Tamm (Taxify)

  • The cooperation of the Tax and Customs Board and the Police and Border Guard Board in Estonia

Esitluses tutvustatakse PPA-d ja EMTA-t ning nende omavahelist koostööd piiril. Antakse ülevaade erinevatest piiripunktidest. Tutvustatakse maa-, vee- ja õhupiiri. Lisatud on ka video, mis tutvustab piiriameti tööd.

Ettekande tegid: Karl Andreas Lepvalts, Kalev Kütt, Kristjan- Hendrik Paavo (PMG) ja Karina Kork (SKA).

  • A short history of taxation in the United States

Esitluses tutvustatakse USA maksupoliitikat viimaste sajandite vältel. Teemad, mida kajastatakse videos: varajane Ameerika, esimene ja teine maailmasõda, suur depressioon. Selgitatakse, miks maksupoliitika oli olnud halvemaski seisus. Esitlus on filmi kujul.

Ettekande tegid: Lilia Goncharenko, Stefan Selg, Kristi Sepp PMG ja Karmen Sipelgas, Helena Klaas SKA.

 

II osa

11.00 Avaettekanne Brasiilia Suursaatkonnalt Tallinnas An overview of the Brazilian Economy

Hr Ramiro dos Santos Breitbach, Brasiilia saatkonna esimene sekretär

11.20 Ettekanne Jaapani Suursaatkonnalt Tallinnas

Hr Tomotaka Yoshimura, Jaapani saatkonna esimene sekretär poliitika ja majandusküsimustes. 

11.40 Õpilasettekanded:

  • Открытие предприятия

Antud esitluses käsitletakse lihtsasti kokkuvõetud juhendit, infot ja teed ettevõtte loomiseks ja sellega kaasnevat. Slaididel on käsitletud erinevaid ettevõtte liike, ja lihtsaid juhendeid nende loomiseks. Muidugi on tegemist tuntud IT-riigiga, mis puhul saab ka mainitud meie kaasaegse e-Riigi pakutud ning lihtsustatud registreerimisteenused. Esitlus sarnaneb etapilisele õpetusele ja annab informatsiooni, mis tutvustab otsast lõpuni ettevõtte loomise protsessi.

Ettekande tegid: Kevin Omelin, Trevor Tints, Calvin Žerebjatjev (PMG) ja Kelis Arro, Keit Kalk (SKA).

  • The most common types of tax fraud in Estonia

Esitluses räägitakse, miks on vaja makse maksta. Antakse ülevaade kõige tüüpilisematest maksupettustest, ning tutvustatakse ühte neist lähemalt. Antakse elav näide, kuidas see võiks toimida.

Ettekande tegid: Erik Näks, Paul Siht, Karl Miikael Peetsalu (PMG) ja Oliver Keller, Pearu Relk (SKA).

  • The influence of sugar on our lives today and the effects of the sugar tax on the society

Esitlus annab ülevaate, mis on suhkrumaks, milline on selle mõju riigi majandusele. Ühtlasi saab teada, millistes riikides magusamaks kehtib. Laiemalt avatakse suhkrumaksu mõju meie igapäevaelule.

Ettekande tegid: Maik Mikker, Kiur Palu, Martin Paal (PMG) ja Sireli Pilbak, Olga Lilleberg (SKA).

  • Buying goods and services online – Where? What? How?

Esitluse põhiline eesmärk on tutvustada ja meenutada, kuidas internetist kaupu osta. Alustuseks selgitamine, millisel viisil saab kindlaks teha kaupmehe lehekülje õiguspärasust, et ei oleks tegemist pettusega. Järgnevalt loetletakse, missuguseid tooteid on võimalik üldse tellida ning millised erinevused on ostmisel Euroopa Liidust ning Euroopa Liidu väliselt. Räägitakse Euroopa Liidu väliste kaupade maksustamisest , et oleks ostjal parem arusaam, millised lisakulud tema tootel juurde tulevad ning mille alusel. Selgitatakse, kuidas deklareerida enda kaupa enne Eestisse tulekut, et ei peaks lisanduvaid kulusid maksma nii Maksu- ja Tolliametile kui ka transpordi firmale. Lisatakse viise, kuidas postifirmat leida kauba deklareerimise täitmisel nii ÜRO kui ka partnerlus tasemel. Lõpetatakse esitlus isiklikest kogemustest, mida tuleks lahendada pakiostmisest tingitud probleeme.

Ettekande tegid: Chris Koppel, Meribel Saar, Kadri Ann Jurs (PMG) ja Egle Vigolainen (SKA).

 

Meediakajastus:

Õpetajate Leht Pirita Majandusgümnaasium – hea kodukohakool H.Raudla

Meelega ja keelega Aastaraamat 2018/2019. õppeaasta Pirita Majandusgümnaasiumi ja Sisekaitseakadeemia ühisprojekt R.Tamm

 

Konverentsi korraldusmeeskond: Riina Tamm, Ursula Paavel, Pille Unt, Larissa Õnnis. Täname abi eest: Triin Kibar ja Tiina Meos (Sisekaitseakadeemia) ning Helen Uus.

Kujundus: Toomas Pikhof

Sule Menüü